În contextul creșterii preocupării pentru eficiența energetică și reducerea costurilor de întreținere, alegerea ferestrelor și ușilor potrivite pentru locuințele cu o bună termoizolație exterioară (la nivelul pereților și a acoperisului) în România devine o decizie strategică.

Ferestrele și ușile reprezintă puncte vulnerabile în sistemul de izolație termică a unei case, iar o selecție corectă poate contribui semnificativ la maximizarea economiilor de energie și la creșterea confortului termic în interiorul locuinței.

Pentru mai mult confort și economii la facturile de gaz/curent

Având în vedere faptul că majoritatea locuințelor din țara noastră sunt construite între 1920-1980, izolarea termică a acestor construcții rămâne o temă deosebit de importantă. Un articol Economica.net arată că IRSOP a calculat că circa 40% din gospodării, cam 3 milioane, au nevoie de reparaţii curente sau capitale la casele în care locuiesc.

Concomitent (sau ulterior adăugirii de izolație termică exterioară), tot mai mulți români investesc în uși și ferestre noi. 

Ce recomandă specialiștii?

Primul aspect de luat în considerare în alegerea ferestrelor și ușilor este coeficientul de transfer termic, sau U-value. Acesta indică capacitatea tâmplăriei de a izola termic, cu valori mai mici indicând o izolație termică mai eficientă.

În România, având în vedere condițiile climatice variate, este recomandat să optezi pentru ferestre și uși cu U-value cât mai scăzut, pentru a minimiza pierderile de căldură în sezonul rece și intrarea excesivă de căldură în sezonul cald.

Un alt factor important este etanșeitatea. Ferestrele și ușile trebuie să fie etanșe la aer și apă pentru a preveni infiltrarea aerului rece în timpul iernii și pierderile de aer condiționat în timpul verii.

Alegerea unor ferestre și uși cu sisteme de etanșare de înaltă calitate poate contribui la reducerea consumului de energie pentru încălzire și răcire; sistemul de montaj și materialele folosite în această etapă sunt de asemenea deosebit de importante.

În plus, este important să iei în considerare și tipul de sticlă folosit în ferestre. Optând pentru sticlă termoizolantă sau low-e, cu proprietăți de reflexie a radiației termice, poți îmbunătăți izolația termică a locuinței și reduce costurile de încălzire și răcire.

De asemenea, poți opta pentru ferestre cu geamuri cu mai multe straturi (tripan – trei foi de sticlă), care oferă o izolație termică superioară.

Nu în ultimul rând, trebuie să iei în considerare și aspectele legate de siguranță și durabilitate. Optează pentru ferestre și uși de înaltă calitate, rezistente la intemperii și echipate cu sisteme de securitate eficiente pentru a-ți proteja locuința și familia.

Acum este mai ușor ca niciodată să schimbi ferestrele casei tale, cu HELIOS. Vizitează  www.ferestrehelios.ro și alege variantele de ferestre și uși de exterior potrivite casei tale!

Pentru a rezuma, trebuie să precizăm că alegerea ferestrelor și ușilor care să maximizeze economiile de energie în locuințele deja izolate termic în România necesită atenție la detalii și o evaluare corectă a caracteristicilor tehnice.

Investiția în tâmplărie de calitate poate aduce beneficii semnificative pe termen lung, prin reducerea facturilor la încălzire și îmbunătățirea confortului termic în interiorul locuinței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *